Nálunk a tisztításé a főszerep! Matrac, Kárpit és szőnyegtisztítás!

Purissimo

A probiotikus biotisztítás

2017. november 20. - Purissimo

Először is, mit tudunk arról, mi is az a bio vagy öko?

Általános meghatározás szerint egy életstílus, hogy hiszünk abban, a vegyszermentesen megtermelt élelmiszer jobb és egészségesebb, ezáltal környező világunk is szebb és élhetőbb marad. Hogy mi magunk is előnyben részesítjük a természetes alapanyagokat, tisztító és ápolószereket, odafigyelünk az energiatakarékosságra, a hulladékot meg tudjuk különbözetni a szeméttől, stb..

A bio-élelmiszerek esetében a legfontosabb jelzőit mi is ismerjük:

– vegyszermentes termesztés, tenyésztés,

– mérgező létesítményektől (szennyvíztisztítók, gyárak), autópályáktól meghatározott távolságra fekvőgazdaságok.

– leginkább a kézi erőt részesítik előnyben, a gépesített munkavégzés helyett.

A bio, öko, natúr és reform.

A valódi biotermékek ellenőrzött körülmények között termelik, semmilyen műtrágyát és szintetikus, toxikus anyagot nem tartalmaznak. A kórokozókkal szemben olyan természetes eredetű az ökológiagazdálkodásban is engedélyezett szerekkel kezeltek, melyek nem szívódnak fel a növényekben, vagy például vízzel könnyen lemoshatók. Illatosításra és színezésre kizárólag növényi kivonatokat használnak fel. A hiteles bio és ökotermékek mindig drágábbak, mert egységre jutó idő alatt kevesebbet lehet előállítani belőlük, nagyobb odafigyelést igényelnek, gyakran több közvetlen emberi munkát mint a gyártósoron készült társaik. Általában véve viszont elmondható, hogy jobb minőséget képviselnek és tisztábbak.

Az ökotermék az a termék (pl. tisztítószer), amelyet az előállítás során az ökológiai gazdálkodás szabályainak megfelelően állították elő. Tehát utólagos vizsgálatokkal nem lehet semmit öko/biotermékké nyilvánítani. Csomagolóanyaguk újrahasznosítható anyagból készül. Középpontban a környezettudatosság -és védelem, illetve a gazdaságos kiszerelés áll.

reformélelmiszereket, natúrélelmiszereket gyakran azonosítják a biotermékekkel, pedig ezek az elnevezések egészen mást takarnak. Hogy mit tekintünk reformélelmiszernek az részben annak a kérdése, hogy mit tartanak éppen abban az időben egészségesnek és az előző kordivathoz képest reformnak. Azonban legszélesebb körben a reformélelmiszerekhez sorolják a biogazdálkodásból származó, de nem feltétlenül feldogozatlan (nyers) állapotú táplálékokat.

natúrtermékek kevésbé feldolgozott, adalékanyagtól többnyire mentes élelmiszerek, fogyasztásuk azonban nem minden esetben és nem minden emésztési rendszerű embernek jelent egyértelmű előnyt. A kifejezetten sok nyers és friss állapotú táplálék fogyasztására át kell állnia a szervezetnek, ezért a feldolgozott-készételekhez szokott tápcsatorna és kiválasztási rendszert megterhelheti. Ezért fokozatos átállás javasolt!

Mit jelent ugyanez a tisztításban

Mi a jelenlegi takarítási stratégia?

A manapság tömegforgalomban lévő „mindent” tisztító-fertőtlenítő-fehérítő szerek használata azt eredményezi, hogy a kórokozó  baktériumok egyre ellenállóbak, és ezért képesek folyamatosan jelen lenni. A fertőtlenítéssel letisztított felületre a kórokozó baktériumok egy idő után sokkal gyorsabban telepednek be, így a fertőzések melegágyát készítjük elő a teljes fertőtlenítéssel.

Milyen veszélyeket hordoz a vegyi termékek folyamatos használata.

Először is a környezetkárosító. A tisztító- és higiéniai termékiparban számos tisztítószer káros a környezetre. Ez egyrészt az alkalmazásból másrészt az előállításának környezetre gyakorolt káros hatásából ered.

A vegyi alapú tisztítószerek használatának további hátránya abból fakad, hogy sok ezek közül un. biocid. A biocid hatóanyagok jelentős része irtószer, vagyis az ember és a környezet számára is veszélyes méreg, ezért csak átgondoltan és a munka- és egészségvédelmi szabályok betartásával javasolt az alkalmazásuk. A biocid / antimikrobiális fertőtlenítőszerek használata nyilvánvalóan sok ember számára vonzó, különösen az otthoni és az egészségügyi intézményekben. Az antibiotikum rezisztens baktériumtörzsek növekedése, egyre gyakoribb kialakulása miatt azonban az antimikrobiális termékek folyamatos alkalmazása erősen megkérdőjelezhető.

Az antibiotikum-rezisztencia mögött alapvetően a körülöttünk lévő baktériumok versenyképessége áll. Nem minden baktérium egyenlő, vannak olyan törzsek, amelyek nagyon alkalmazkodóak és olyan törzsek, amelyek nagyon érzékenyek a környezet változására. Vannak nagyon gyorsan növekvő törzsek, nagyon lassú növekedésű törzsek, és ami még fontosabb ezen elv szempontjából, vannak olyan törzsek, amelyek károsak az emberekre és az állatokra, valamint az emberekre és az állatokra előnyös törzsek.

A baktériumok különbségeinek kiemelése azért fontos, mert ha egy környezeten belül továbbra is az antimikrobás szerek használata folytatódik, csak az erősebb és ellenállóbb törzsek maradnak fenn. Ez azt jelenti, hogy a környezetet nem csak a káros baktériumoktól, hanem a hasznos baktériumoktól is megszabadítják. Egy mesterségesen módosított környezetben a baktériumoknak van a helyük a szaporodásra, és tápanyag is bőségesen. Ha a fennmaradó baktériumok kórokozók, akkor a veszély minden alkalommal egyre nő, amikor a felület környezetét megtisztítják.

A költség. A kémiai tisztítószerek előállítási költsége viszonylag alacsony a fejlettebb mikrobiális elváltozásokhoz képest, és ez tükröződik a termék árán is, bár a tisztítás meglehetősen munkaigényes. A legtöbb vegyipari termék hátránya, hogy az egyszer megtisztított területet azonnal elkezd újra szennyezetté válni, így a tisztítási folyamat tulajdonképen folyamatos, és attól függően, hogy milyen gyakorisággal tisztítanak egy területet, jelentős hatással van a költségekre.

Mi a jövő? A probiotikus tisztítószerek használata!

Mik azok a probiotikumok?

A „probiotikumok“ (a görög 'pro bios' = 'az életért‘ kifejezésből) alatt ma válogatott élő mikroorganizmusokat, pl. tejsavbaktériumokat értünk. Az emberi bélben kereken tízszer több baktérium található, mint a saját testi sejtek száma. Ezeknek a baktériumoknak a többsége ártalmatlan, sok közülük hasznos, és csak kevés okoz közülük betegségeket.

A probiotikumok alatt rendszerint tejsavbaktériumokat értünk. A tejsavbaktériumok a hasznos baktériumok közé tartoznak, és évezredek óta használjuk őket fermentált élelmiszerek előállítására. A tejsavbaktériumok a tejcukrot (laktózt) tejsavvá alakítják, és így pl. a tejből joghurtot állítanak elő. Azonban nem minden tejsavbaktériumnak van probiotikus hatása.


Hogyan állítják elő a probiotikumokat?

Mindenekelőtt a laktobacilusok és a bifidobaktériumok nemzetségének baktériumtörzseit alkalmazzák probiotikumként. Ezeket ma szigorú, higiénikus körülmények között, laboratóriumokban tenyésztjük. A probiotikus baktériumok az egészség szempontjából biztonságosak, és az egészség szempontjából való hasznuk túlmutat a nem probiotikus baktériumok hasznosságán.

Hogyan működik a tisztítás?

A probiotikus tisztítással “jó baktériumokat” telepítünk a felületre, melyek kitöltik a rendelkezésre álló teret, és erős biofilmet (élő és elpusztult szervezetek és anyagcseretermékeik megtelepülése, felhalmozódása) képeznek. Felveszik a nedvességet és táplálékot (ami számunkra pl.: szennyeződés) a környezetből, kizárva a kórokozó baktériumokat, egészséges mikrobiológiai környezetet alakítva ki.

A kórokozó baktériumok ilyen környezetben nem képesek elérni a fertőzéshez szükséges létszámot, így kevesebb lesz a megbetegedés, szennyeződés.

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala a probiotikumokat olyan termékekként definiálja, amelyek olyan élő szervezeteket - például baktériumokat - tartalmaznak, amelyek emberekben természetes eredetűek. Ezek az élő mikroorganizmusok, ha megfelelő mennyiségben juttatják ki, a felületen egészséges egyensúlyt biztosítanak. A probiotikus tisztítás módja valójában nagyon egyszerű. Ellehetetlenítik a "rossz" baktériumokat azáltal, hogy átveszik a „hatalmat” azon a felületen, amelyeken általában azok táplálkoznak. Ha nem jut tápanyaghoz, a rossz baktériumok inaktív állapotba kerülnek, és képtelenek magukat újratelepíteni.

A probiotikus tisztítás előnyei:

A probiotikumok nem megtámadják a rossz baktériumokat –mivel abban az esetben fennállna a mutáció veszélye mint pl.: a kórházi baktériumok esetén- hanem megeszik és így elfogyaszthatják azokat az élelmiszerforrásokat, amelyekben a rossz baktériumok tovább gyarapodnának. A probiotikumok kiéheztetik a rossz baktériumokat hiszen elszállítják az élelmiszerforrást. Probiotikus tisztítás a poratkák és az általuk előidézett súlyosbodó allergiák csökkentésére környezetbarát környezetet biztosít..

A baktériumok két típusa van ezekben a szerekben jelen:

 Az optimális körülmények között a baktériumok 20 percenként osztódnak, míg más fajok akár 10 percenként is.

8 óra alatt, kedvező körülmények között, egy baktérium akár 16 millió "másolat"-ot is készíthet magáról!

Miért is jó ez?

Vegyszermentes, természetes és környezetbarát.

A folyamat mikroszkopikus szinten tisztít, és szagtalanítja a területet azáltal, hogy megszünteti a szagokat okozó baktériumokat.

Ökológiailag előnyös és biztonságos az emberekre, az állatokra, a madarakra és az élet más formáira

A termékek nem toxikusak, nem karcinogének és nem allergizálnak. Teljesen biztonságosak és nem tartalmaznak káros vegyi anyagokat. NEM javasolt a termékeket inni, de a meglehetősen szokatlan ízlüktől eltekintve, nincsenek negatív hatásai termékek elfogyasztásának, gőzének belégzésének vagy kiömlésének.

A természetben előforduló, genetikailag nem módosított baktériumokból készülnek, és ahol lehetséges, szerves élelmiszerforrásokat használnak. Ezek teljes mértékben biológiailag lebonthatók és biztonságosak, tárolhatók és eldobhatóak.

A tisztások közötti időszak meghosszabbodik, mivel a baktériumok a tisztítás után is sokáig dolgoznak.

Mit tudunk a baktériumokról:

Egysejtű szervezet, amely nem látható a szabad szemmel, és megtalálható mindenütt a környezetünkben.

A baktériumok olyan mikroorganizmusok, amelyek egyetlen sejtből állnak. Nem tartalmaznak szilárd magot, és a DNS (genetikai anyag) "nyitott" a sejtben.

A vírusoktól eltérően a baktériumok osztódással szaporodnak.

A Földi teljes biomassza több mint 50% -a mikroorganizmus, legtöbbjük baktérium. Becslések szerint mintegy 5 trillió baktérium van, amelyből kb. csak 5000 ismeretes a tudomány. Egy felnőtt emberben  2 kg baktérium él, ami több mint a saját emberi sejtünk!

Baktériumok nélkül a földi élet nem lehetséges, ők is felelősek a bioszféra más elemeinek forgalmáért. A baktériumok tisztábbá teszik a világot a szennyezéstől, ami gyakran veszélyes az emberekre és a környezetre nézve.

Baktériumokat használtak az olajfolt tisztításában a Mexikói-öbölben lévő Deepwater Horizon olajfúró katasztrófájánál, amely a mikroorganizmusok tisztítóhatásának felfedezéséhez vezetett.

Olajfaló baktérium.                                                                          forrás: discovermagazine.com

A mikroorganizmusok a gram + vagy pozitív baktériumok csoportjába tartoznak; ezek pH-értéke 7, ezért semlegesek, más szóval nem agresszívek.

A baktériumok képesek lesznek megtörni az olajat és a rozsdát, és eltávolítani a szennyeződéseket különböző típusú anyagokról, mint például acél, alumínium, rozsdamentes acél, üveg, beton textíliák, stb.

A korrózióvédelem érdekében az organizmusok csak a rossz részt távolítják el. A mikroorganizmusok után képződő víz és a széndioxid mint maradvány, az emberek és a környezet számára biztonságosak.

A tisztításhoz használt gépek és eszközök élettartama is nagymértékben meghosszabbodik, mert nem érintik kémiai anyagok (pl. Nincs korrózió).

Miért használ a Purissimo probiotikumokat? Mert biztonságosabbak és hatékonyabbak.

Amerikában (Hazánkra ilyen típusú felmérés nem készült) az összes mérgezés 90% -a (melyből 60% -uk gyermek volt) otthoni háztartási tisztítószerek miatt történt. A kutatások azt is kimutatták, hogy az otthonukban dolgozó nők nagyobb kockázatnak vannak kitéve, akár 55% -kal magasabb a kockázat a rák és / vagy krónikus légzőszervi megbetegedések kialakulásában, mint a nem otthon dolgozó nők esetében.

A háztartási tisztítószerek, kozmetikumok és festékek olyan sok mérgező vegyszert tartalmaznak, hogy ez a főbb, nagyvárosi területeken a levegőszennyezés egyik legfontosabb forrását jelenti.

Az USA-ban jelenleg becslések szerint több mint 90 000 kémiai vegyület található, amelyekből a kormányzat kevesebb mint 1% -uk a rákkeltő hatás vizsgálta. Kevesebb, mint 12% -ot teszteltek mindenféle emberi vagy környezeti biztonságra. Ez azt jelenti, hogy fogalmunk sincs arról, hogy a különféle vegyi anyagok kombinációi milyen hatással vannak az egészségünkre és a bolygónk egészségére.

Ezzel szemben a probiotikus tisztítószerek kifejezetten biztonságos, szerves zöld tisztítószerek, amelyek 86% -kal csökkentik otthonában a baktériumokat.

No, de várjunk csak!!

Mindannyian hallottuk a tisztítószerekre vonatkozó hirdetésekben, hogy bizonyos (bár mérgező ) tisztítószerek elpusztítják a baktériumok 99,9% -át, ugye?

Felvetődik a kérdés. Miért nem ez jobb? Ennek az az oka, hogy ezek a tisztítók megölik az összes baktériumot, a jó és a rosszat válogatás nélkül egyaránt.

A probiotikumok alapvetően barátságos baktériumok.

A legtöbb ember azonban csak annyit tud, hogy a baktériumok olyan rossz csírák, amelyeket meg kell ölni, de a valóságban a baktériumok a természet egyensúlyának részét képezik, és feltétlenül szükségesek a jó egészségi állapotunkhoz. Általában a kedvező baktériumokkal harmonikusan együtt élünk, és csak akkor kerekednek felül a káros mikroorganizmusok ha beteggé válunk.

A jó baktériumok és a rossz baktériumok gyakran küzdenek egymás ellen a túlélésért. Ha Probiotikumok használunk tisztításhoz, akkor nagy mennyiségben a barátságos baktériumok kerülnek túlsúlyba és a rossz csírák nem tudnak versenyezni és lényegében elpusztulnak, pontosan a természet szándékai szerint.

Hogyan működik a probiotikum a csírák elpusztítása közben?

A probiotikumok mikroszkopikus szinten tisztítják a baktériumokat, allergiákat és vírusokat a biofilm eltávolításával - a káros baktériumok 90% -ának titkos rejtekhelyén.

A biológiai film olyan, mint egy mikroszkopikus város. Ez szinte minden olyan felületen jelen van, amely nedves és meleg, beleértve a fogainkat is. A betegségellenőrző központ (CDC) úgy véli, hogy a kórházakban előforduló bizonyos fertőzések típusainak 65% -a olyan betegségek (pl. H1N1, MRSA, Staph, E.coli) következménye, amelyek a biológiai filmben élő és elrejtettek.

Itt látható az elektronmikroszkóppal többször megnövekedett biológiai film.

Amikor eltávolítjuk a biofilmet, a kórokozóknak és a vírusoknak nincs helye élni és reprodukálni, ami megakadályozza őket. A biológiai filmen kívül csak nagyon rövid ideig képes túlélni.

A Probiotikumban az a nagyszerű dolog az, hogy a biofilm valójában élelmiszer nekik. Ellentétben a toxikus tisztítószerekkel, a probiotikumok szó szerint elfogyasztják a baktériumokat és vírusokat tartalmazó biológiai filmeket, amelyek beteggé teszik Önt és családját.

Jól ismert, hogy a tisztítás, takarítás idő és munkaigényes. A legtöbb vegyipari termékkel kapcsolatos hátrány, hogy ha egyszer megtisztítják velük a felületet, akkor a használat során szinte azonnal újra szennyezetté válik, ezért a tisztítási folyamat folyamatos, és ebből adódóan a terület tisztításának gyakorisága jelentősen befolyásolja a költségeket.

A Purissimo által használt Genesis Biosciences mikrobiális technológiája növeli a hasznos baktériumok számát egy adott területen a hosszú távú tisztítási hatékonyság érdekében. A hasznos baktériumok egy adott területen történő felhalmozódását –mint korábban említettük- biológiai filmnek nevezik. A mikrobiális termékek folyamatos felhasználása láthatatlan hasznos biofilmet hoz létre az alkalmazás helyén, és még a  tisztítási folyamat befejezése után is a baktériumok további szennyeződést takarítanak el olyan felületeken, mint a szövetek, a padló vagy a beton. Ez tartósan tiszta környezetet eredményez, csökkenti a szagokat és ritkábbá teszi az ismételt tisztítás szükségességét.

A mikrobiális alapú tisztítószerek által nyújtott tisztaság hosszú élettartama és hatékonysága azt jelenti, hogy nem szükségesek a durva, agresszív hatású szerek a tiszta felület eléréséhez. Hosszú távon ez meghosszabbítja a tisztított (és tisztításhoz használt) termék életciklusát.

A tudományos vizsgálatokban kimutatták, hogy a probiotikus termékek drasztikusan csökkentik a káros baktériumok számát különböző biokémiai mechanizmusok által.

Mit tud a probiotikus tisztítószer amit a hagyományos tisztítószer nem?

A hagyományos tisztítószerek csak a nedves felületen dolgoznak, vagyis a tisztítási folyamathoz vízre van szükségük ahhoz, hogy a szennyeződést fel/ki lehessen mosni. A hagyományos tisztítók ezért nem is olyan jól működnek, ha a szennyeződés régi vagy mélyen felszívódik a felületbe. A biológiai tisztítószer azonban tovább fog működni a tisztítás befejezése után, mivel a baktériumok a felületen maradnak és tovább szaporodnak és dolgoznak. A kedvező baktériumok mikroszkopikusak és behatolhatnak a mélyen fekvő szennyeződésbe, és könnyebben eltávolíthatják a szennyeződést okozó anyagokat.

Lehet-e a probiotikus tisztítószereket puha felületeken, pl.: textíliákon is használni?

Igen. A Purissimo által használt probiotikus szerek nagyon jó tisztító- és szagszabályozási eredményeket biztosítanak a puha felületeken. Az anyagnak elég csak nedvesnek lennie ahhoz, hogy a hasznos baktériumok elkezdhessenek dolgozni, ezért nem kell eláztatni a területet.

Mi történik a termékben lévő hasznos baktériumokkal?

A baktériumok a felhordás után a felületen maradnak, és a tisztítás befejezése után is sokáig dolgozni fognak, és a szennyeződéseket lebontják. Csak akkor állnak le, amikor az összes élelmiszer elfogyott, vagyis a terület tiszta.

Hogyan működik a szagszabályozási funkció?

Sok kellemetlen szag akkor keletkezik, amikor a mikroorganizmusok különböző anyagokat bontanak le, amelyekben nitrogén- és/vagy kéntartalmú vegyi anyagok szabadulnak fel. A Purissimo által tisztításhoz használt baktériumok más módon dolgoznak, mivel lebontják az élelmiszert, amit a sejtnövekedéshez használnak, és ezzel több millió "mini tisztítógépet" termelnek, ami eltávolítja a szagforrást, nem elfedik.

Igaz, hogy a Purissimo által alkalmazott technológia és probiotikus szerek megóvják a dolgaimat?

A hagyományos mélytisztítás sok esetben súrolást, kopást, extrém nagynyomású berendezést vagy gőztisztítást igényel. Mindezek a folyamatok kopást okoznak, károsíthatják a felületet, és valójában inkább elősegítik a gyors újraszennyeződést. A Purissimo által alkalmazott szer professzionális baktériumai lebontják a szennyeződéseket, így könnyebb eltávolítani az anyagokat enyhe mechanikai behatással is, ezért kevésbé súrolják a felületet, és a felületek nem károsodik.

Miért olcsóbb végső soron ez az eljárás?

Mivel a hasznos baktériumok folyamatosan dolgoznak, gyakoribb tisztítás nélkül jobb eredmények érhetők el. Amint a baktériumok létrejöttek, a tisztítási gyakoriság csökkenthető, így megtakaríthatjuk a gyakori tisztítással járó munkát.

Mennyire biztonságos ez a módszer?

A Purissimo által felhasznált Evogen Professional termékeiben lévő hasznos baktériumok mindegyike a természetbõl izolált Bacillus fajta, amely a legrégebben ismertek és kockázatmentesek. ("Ebben a termékben a mikroorganizmusok az 1. csoportba tartoznak (azaz nem valószínű, hogy emberi betegséget okoznak) a 2000/54 / EK EU irányelv és a kapcsolódó jogszabályok szerint".) Az Egyesült Államokban ez Safe As Safe (GRAS) fajnak minősül.

 Mit jelent az eco-benign® (ökológiailag jóindulatú)?

Számos tisztítószer esetében a legfontosabb kérdés, hogy mennyire gyorsan és milyen mértékben bomlik le. Európában az összes felületaktív anyagnak legalább 60% -ban 28 napon belül biológiai lebonthatónak kell lennie.  (EU mosószerekre vonatkozó irányelvének (648/2004 rendelet) III. Melléklet)

A probiotikus szerek esetében a nyersanyagok kiválasztásánál sokkal szigorúbb a gyártó cég önszabályozása, amely sokkal nagyobb arányt és rövidebb időtartamot határoz meg.

A tisztító- és higiéniai iparban a "mikrobiális", "biológiai", "bakteriális" és "probiotikus" kifejezéseket általában olyan tisztítószerek leírására használják, amelyek baktériumokat vagy bakteriális enzimeket használnak.

Az igazi mikrobiális termékek baktériumokat tartalmaznak élő vagy spórák formájában, nem pusztán enzimeket. A tisztítószerek enzimjei jól ismertek, és a "Bio" tisztítószerek fogalmának kialakulását és megítélését erősen befolyásolta a mosószer-ipar, ahol a Bio elsősorban az enzimek alkalmazását jelenti baktériumok helyett.

A legtöbb baktérium pozitív hatással van a környezetre és magunkra. Valójában az ökoszisztémák, amelyekben élünk, nagymértékben a jótékony baktériumokra támaszkodnak, az emésztőrendszerünkben és a bőrünkön is baktériumokra támaszkodunk, hogy egészségesek maradjunk. A tisztítószerekben alkalmazott baktériumokat nemcsak a szennyeződés lebomlásának pozitív hatására választották ki, hanem a környezetre gyakorolt ​​kedvező hatás szempontjából. 

Az allergia

Sok terméket előállító vagy szolgáltató cég reklámozza magát az „antiallergén” jelzővel, utalva arra, hogy termékei használata vagy szolgáltatásuk igénybevétele során nem kell félnünk attól, hogy szemet, bőrt irritáló vagy más módon allergizáló szerrel kerülnénk kapcsolatba.

De mi is az allergia?

Az allergia nem más, mint a szervezet, pontosabban az immunrendszer túlzott mértékű védekezési reakciója az allergénekre.  Allergia akkor alakul ki, ha a szervezet egyszer már találkozott az allergénnel, ugyanis az allergének érzékennyé teszik a szervezetet. Allergénnek nevezzük az allergiát előidéző, szervezetet károsító anyagokat illetve hatásokat, melyek ellen szervezetünk ellenanyagot termel. Hat féle allergiatípust különböztetünk. A leggyakoribb az 1.-es típusú és a 4.- es típusú.

Az 1.- es típusú allergiát más néven azonnali allergiatípusnak nevezzük. Itt az érzékenység folyamata rögtön jelentkezik és az antigénnel való kontaktus után azonnal allergiás reakciót válthat ki, ami elsősorban a bőrt, a nyálkahártyát és a légutakat érinti.  1.- es típusú allergia például a virágpor miatti orrfolyás. A 4.- es típusú allergiát más néven késleltetett allergiának nevezzük. Itt később, kb.: 24 óra elteltével jelennek meg a gyulladásos jelek. Az allergiás reakció csúcspontja kb. 48 órával, az allergénnel való találkozás következik be, majd lassan visszafejlődik.

A allergia lényege, hogy az allergén hatására antitest, ellenanyag termelődik a vérben és megindul a szervezet immunválasza is. A reakciók során kémiailag aktív anyagok keletkeznek pl.: hisztamin, melynek hatására az erek kitágulnak, a bőr kipirosodik. A folyamatot fájdalom és viszketés kíséri.

Könnyen kiválthatnak allergiát a különböző élelmiszerek pl.: tej, tojás, diófélék, gyümölcsök, stb., bizonyos kémiai anyagok, melyek enzimes mosószerek, tisztítószerek, gyógyszerek alapanyagai, és a különböző virágporok, pollenek is. A szezonális allergiát sokszor szénanáthának is szokták nevezni.

Az allergiás betegség kialakulásának folyamata nem ismert pontosan, de szerepet játszhat az allergia kialakulásában:

 • genetikai hajlam
 • dohányzás
 • háziállatok
 • levegőszennyezettség, párás, helyiségek stb.

A kellemetlen allergia tünetei leggyakrabban az alábbi helyeken jelennek meg:

 • alsó és felső légutak
 • szem
 • bőr
 • gyomor-bél rendszer

 

Az allergia tünetei többfélék is lehetnek.
Például:

 • tüsszögés
 • orrfolyás
 • orrdugulás
 • szájpadlás és torok viszketése
 • könnyezés
 • szemviszketés
 • csalánkiütés
 • ekcéma

Az allergia tünetei nem csak azon a helyen jelentkezhetnek, ahol a szervezet találkozik az allergénnel. A tünetek megjelenésének helye változik attól függően, hogy milyen szervben történik az allergiás reakció.

A levegőben szálló allergének (mint például a pollen vagy a gomba spórák) a légutak és a szem nyálkahártyájának a gyulladását okozzák (szénanátha tünetek). Ha az allergén bekerül a tüdőbe, asztmás tüneteket is okozhat, ilyenkor kialakulhat nehézlégzés, köhögés, sípolás.

Ha az allergén az emésztőrendszerbe kerül, a következő tünetek jelentkezhetnek: hasüregi fájdalom, hányinger, hányás, puffadás, hasmenés.

A bőrön jelentkező allergiás reakciók, mint az ekcéma vagy a csalánkiütés bőrpírrel, duzzadással járnak.

A légzőszervi allergia, mint fő allergiafajta.

 

Az összes náthás megbetegedés mintegy kétharmada vezethető vissza allergiás okra. A szénanátha kialakulásában genetikai és környezeti tényezők játszanak szerepet. A környezeti okok közül a legnagyobb jelentőségűek a légszennyezés, a dohányzás, a háziállatok jelenléte és az egészségtelen lakásviszonyok.

Az okok

A szezonális allergia tünetei az év meghatározott időszakában jelentkeznek. pl: a szélporozta növények pollenjei és a gombaspórák. Jellemzően kora tavasszal a fák, majd áprilisban a fűfélék virágzása alkalmával erősödik, a téli időszakban tünetmentes.

Az egész éves allergia tünetei egész évben fennállnak. Kiváltó okai a házipor és az állatszőrök illetve az emberi hámsejteken, szőrhulladékon, élősködő háziporatkát, amely kifejezetten a hideg hónapokban, de általában egész évben okoz panaszokat. Takarítás, fűtés, illetve 60%-nál magasabb páratartalom hatására a zárt térben kialakult koncentrációjuk megnő. A hatás csökkenthető nedves tisztítási eljárás alkalmazásával, amelyet a Purissimo kárpittisztító cég is használ

Ipari felhasználásra gyártott, nagy teljesítményű kárpittisztító gépeikkel kárpitozott bútort, szőnyeget, matracot, gépjármű belsőt, de még akár plüssjátékokat is hatékonyan tisztít.

A légúti allergia tünetei

 

Vezető tünete az allergén belégzését követően váratlanul fellépő nehézlégzés, amelyet köhögés és mellkasi feszülés érzése kísér. A légzéskor a hörgők görcse miatt a kilégzés nehezített. A rohamot kísérő sípolás gyakran szabad füllel is hallható. Súlyosabb esetben nemcsak a kilégzés, de a belégzés is nehezített és még a beszéd is nehéz.

Kísérő tünet az orr és szemviszketés, az orrfolyás, az orrdugulás és a gyakori tüsszentés jellemző. Veszélye abban is rejlik, hogy az allergiás állapot befolyásolja a mindennapi tevékenységet: az alvászavar a koncentrációs képesség csökkenéséhez vezet és negatív hangulati hatást eredményez.

Diagnózis: A vizsgálat során egyrészt vagy nem antigén természetű anyagokat lélegeztetnek be, vagy száraz, hideg levegő jelenlétében fizikai terhelésnek teszik ki a beteget. Ha ezek alapján az asztma igazolódik, bőrteszttel próbálják beazonosítani, hogy milyen allergén okozhat hasonló rohamot. Mellkasröntgenre pedig az egyéb tüdőbetegségek kizárása miatt van szükség.

Megelőzés:

Háziporatka-allergia esetén célszerű eltávolítani a lakásból a szőnyegeket és egyéb porfogókat (plüssállat díszpárna, falvédő). Az ágyneműt 60 Celsius-fokon kell mosni, mert az atka ezen a hőfokon elpusztul. A takarítás allergiás rohamot provokálhat, ezért a beteg tartózkodjon ettől.

Keressen fel és hívjon professzionális kárpittisztító céget, mint a www.purissimo.hu
A gyógyszeres kezelés az allergiás rohamokat segít megelőzni, valamint csökkenti a gyulladást és egyéb tüneteket.

A specifikus immunterápiát minél hamarabb érdemes elkezdeni, akár már a nátha. Az utóbbi időben a gyógyítás új irányzatát jelenti a nyugati és a hagyományos orvoslás ötvözése, amely az allergia helyett  a beteg embert állítja a középpontba, figyelembe véve a genetikai hajlamot, környezetét és életmódját.

Milyen módszereket próbálhatunk ki allergiánk kezelésére?

 

 1. Akupunktúra

A European Journal of Allergy & Clinical Immunology szakfolyóirat szerint azok az allergiás betegek, akik négy héten át heti három akupunktúrás kezelést kaptak, sokkal kevesebb allergiás tünetet mutattak, mint azok, akiket nem kezelték.

 1. Probiotikumok

A Clinical & Experimental Psychology szaklapban olvasható egy tanulmány, amely szerint a probiotikumok jó részében megtalálható Lactobacillus paracasei ST11 csökkenti az időszakos allergiában szenvedők orrdugulását.

 1. Spirulina alga

A European Archives of Oto-Rhino-Laryngology szaklapban publikált tanulmányból például az derül ki, hogy a spirulina algában nemcsak nagy mennyiségű B12-vitamin ésfehérjetalálható, hanem allergiánkon is javíthat. ha fél éven át minden nap 2000 milligrammnyit fogyasztunk.

 1. Orrspray

A University of Cologne egyik kutatása rámutat: a 7 héten át kezelésszerűen használt orrspray 28 százalékkal csökkenti az allergiás szimptómákat és 62 százalékkal csökkenti annak esélyét, hogy más orvosságot is szednünk kell.

5-6. Immunterápia

Az American Journal of Rhinology & Allergy adatai szerint az éves immunterápiában részesülő betegeknél mintegy 43 százalékkal csökkentek a tünetek azokhoz képest, akik évszakosan kapták meg az oltásokat.

 1. Edzés

Thai kutatók mutattak rá arra, hogy ha csak félórás mérsékelt erősségű edzést folytatunk, 83 százalékkal kevesebb orrdugulással, viszketéssel, tüsszögéssel kell számolnunk: az edzéseknek ugyanis gyulladáscsökkentő hatása van.

Forrás: http://www.hazipatika.com/

A matracról A-tól Z-ig

A matrac története

Az első korai matracok az újkőkorszakban jelenhettek meg, amikor a cél az volt, hogy a fekvőhely földről való felemelésével elkerüljék a piszkot, port, és az esetleges kártevőket. Az első matracok valószínűleg levelekből, fűből vagy esetleg szalmából készített halmok voltak állati bőrökkel fedve.

A matrac története ezután a következő képen alakult:

 • 3600: Perzsiában vízzel töltött kecskebőrből készült ágyakat használnak.
 • ie: 3400: Az egyiptomiak az otthonuk sarkában felhalmozott pálmaleveleken alszanak.
 • ie: 200: Az ókori Rómában lévő matracok szalma, széna vagy gyapjúból töltött bálákból álltak. A tehetősebbek toll tölteléket használtak.
 • 15-17. század: A reneszánsz alatt a matracok töltete borsóhéjból, szalmából, vagy néha tollakból készülnek, bársonyokkal, brokátokkal vagy selymekkel borítva.

 • 18. század eleje: A matracokat pamuttal vagy gyapjúval töltik.
 • 18. század közepéig: A matracok huzata minőségi vászonból vagy pamutból készülnek. A töltetek közé tartoznak a természetes szálak, mint például a kókuszrost, a gyapot, a gyapjú és a lószőr. A matrac fedését csomózással vagy gombolással a töltethez rögzítik és az éleket már varrják.
 • 1857: Feltalálják az acél tekercsrugót és először szabadalmaztatják a székek ülőrészein.
 • 1865: Szabadalmaztatják az első ágy tekercsrugó szerkezetet.

 • 1871: A német Heinrich Westphal feltalálja a rugós matracot, de szegénységben halt meg, soha nem részesült a találmányból.
 • 1873: Sir James Paget bemutatja Neil Arnott által tervezett vízágyat a St. Bartholomew kórház használja a felfekvéses betegek kezelésére és megelőzésére.
 • 1895: Néhány vízágyat, amely nagy meleg vizes palackokra hasonlít, a brit Harrod's áruház postai megrendelésen keresztül értékesít.
 • A 19. század végén: feltalálták a táska rugót, (a tekercsrugók külön tasakokban vannak elhelyezve) kevésbé feszíti szét a matracokat.
 • 1904: Kingsdown megnyitja az első matrac gyárat.
 • 1929: Az eddigi legdrágább matracok latexgumiból készülnek és a Dunlopillow gyártja.
 • 1930-as évek: A rugós matracok és kárpitozás széles körben használatosak, és különféle mesterséges töltőanyagok terjednek.
 • 1940-es évek: A futon (ággyá alakítható kanapé) bemutatkozik Észak-Amerikában.
 • 1950-es évek: A szivacs matracok és párnák is megvásárolhatók.
 • 1960-as évek: A modern vízágyak is széles körben elterjedhetnek a vini (PVC) l felfedezésével. Az állítható ágyak népszerűsége egyre nő.
 • 1980-as évek: A vinilből készült légmatracok kerülnek bevezetésre.

 • 2000-es évek: A széles választék és a kényelem a legfontosabb kulcsszó. A rugósmatracok szinte korlátlan választékán kívül újfajta habszivacs maggal készült matracok (mint például a "memória" vagy a viszkoelasztikus hab és a hagyományos latexek finomítása), valamint a levegőágyak, vízágyak és a high-tech állítható termékek jelentik a fogyasztóknak a vonzó, minőségi alternatívát. A párnázott matrac népszerű luxus találmány, amit a puha párnázat kínál, és terjednek az egyoldalas nem forgatható matracok is.

 

A matrac elszíneződés fő okai

A jelenleg elérhető matracok már nemcsak kényelmi célokat szolgálnak. Fontos az kinézet és a matrac tisztán tartása is. Ám az idő múlása, mint minden használati tárgyat, a matracot is megviselhetik, ami elszíneződésben nyilvánul mg az esetek nagy többségében. Mi lehet ennek az oka?

 1. Napfény

Ha a matrac közvetlen napsugárzásnak van kitéve, kezd elszíneződni. A napfény a matrac elszíneződésének egyik legfontosabb oka. A napfény elszínezheti a matracot, még akkor is, ha matracvédő van az ágyon.

 1. Vízfoltok

A vízfolt szintén oka a matrac elszíneződésének. A por, egy pohár tiszta víz, egy beázás vagy bármely más „vízforrás” a matrac felületét elszínezhetik. A vízfoltok nem károsítják a matracot, de a matrac felületét foltossá tehetik. A vízfoltok penészedést is okozhatnak a matracban, ha a foltot nem tisztítják, szárítják azonnal. A penész barna vagy fekete elszíneződést okozhat a matrac felületén.

 1. Egyéb foltok

Más foltok is elszíneződést okozhatnak. A vér, a hányás és más testnedvek mind károsítják a matrac felületét és elszíneződést okoznak. Ezeket a foltokat azonnal meg kell tisztítani, miután keletkeztek, hogy megakadályozzuk a maradandó elszíneződést. Ha a matrac fehér, néhány foltot ki lehet fehéríteni, de ezt bízza szakemberre.

Hogyan lehet megelőzni a nem kívánt foltokat?

A legjobb módja annak, hogy megvédje a matrac felületét az elszíneződéstől, ha matracvédőt vagy ágybetétet használ. Ezek a védik a matracot a folyékony anyagoktól, és megőrzik a matrac felületének újszerű megjelenését. A napsütés matracra gyakorolt káros hatása is megelőzhető, ha a napfényt a matrac felszínétől távol tartja. Ebben segítenek közvetve a függönyök vagy egyéb árnyékolók. És még egy jó tanács, ne hagyja, hogy a matrac hosszabb ideig ágybetét és takaró nélkül legyen.

Nem kell aggódnia a matracának enyhe elszíneződésétől, mivel ez része az öregedési folyamatnak és semmilyen módon nem befolyásolja a matrac kényelmét vagy szerkezetét.

Azonban érdemes ellenőrizni a matracot legalább évente kétszer. Minden ágynemű váltás alkalmával forgassa át és mielőtt új huzat kerül rá, hagyja, hogy a levegő átjárja mindkét oldalát. Ilyenkor nézze át a matrac minden felületét van-e rajta nedvesség vagy folt. Fontos, hogy a matrac ne maradjon nedves, mert ha nem szárad meg, penész fejlődik ki. Annak érdekében, hogy hosszú ideig használhassa kényelmes matracát, tanácsaink alapján forgassa és levegőztesse azt.

De mitől is lehet nedves a matrac?

A leggyakoribb ok, ami nedvessé teheti a matracot az izzadság.

Sokan úgy gondolják:” ..hiszen nem is izzadok álmomban!”

Pedig igen. ..csak valószínűleg nem is veszi észre.

Ha nem is izzad - egészségi okok miatt - túlzottan, az enyhe éjszakai izzadás természetes. Egyszerűen a testünk próbálja szabályozni a hőmérsékletet.

A bőr pórusaiból származó olajtartalmú izzadság a lepedőn keresztül a tiszta matracba is behatol. Ahogy a verejték megszárad, sárga foltok keletkezhetnek.

Ha szakszerű, részletes magyarázatra vagyunk kíváncsiak, akkor nem is a verejték, ami a matracot „elszínezi”, hanem egy benne található karbamid nevű összetevő. A karbamid az, amiért a sárga verejtékfoltok felelősek.

A sárgulás fokozatos, és hetekig vagy akár hónapokig észre sem vehető. Azok esetében, akik erősen izzadnak, vagy éjszakai izzadásban szenvednek, azoknál hamarabb észrevehetővé válik a sárgulás.

Bár a verejték a sárga folt leggyakoribb oka, mégsem ez az egyetlen.

Mik lehetnek még?

 • Nyál

Az alvás közbeni nyáladzás egy oka az elszíneződött matracnak.

 • Nedves test

Bár jó szokás zuhanyozni mielőtt ágyba bújna, gondoskodni kell arról, hogy teljesen szárazta törölközzön mielőtt ágyba bújik.

 • Szépségápolási termékek

A bőrön maradt ápolószerek és festékek, amelyek nem szívódnak be a bőrbe, foltossá tehetik a matracot

Használjunk-e optikai fehérítőt egyéb fehérítő szereket?

A mosószergyártók egy optikai fehérítő hozzáadásával érik el, hogy a fehér textíliák fehérnek vagy fehérebbnek hatnak. Ez nem más célt szolgál, mint hogy a textíliát vonzóvá tegye a szemnek.

De az idő múlásával, a levegő és a fény hatásának kitéve, ezek a színélénkítők elkezdenek lebomlani, így a textíliák vagy matracok anyaga visszaváltozik természetes, de kevésbé fehér állapotába.

Mi a sárgulás másik oka?

A matracok fedőanyagának és sok esetben töltőanyagának elkészítéséhez cellulóz tartalmú anyagot használnak a gyártók.

A cellulóz a leggyakoribb szerves anyag a természetben, színtelen és jó a fényvisszaverő képessége, ezért látják az emberek fehérnek.  A fa 40%-a, a gyapot 50%-a, a len és a kender 80%-a cellulóz. Viszont egyben hajlamos is az oxidációra, ha nem is annyira, mint annak ragasztóanyaga a lignin. Az oxidáció elektronvesztést okoz, és gyengíti az anyagot. A Cellulóz esetében ez fényelnyelésnek köszönhető: innentől az anyag tompább lesz és kevésbé fehér, viszont nem ettől lesz sárga. Erről a lignin tehet, ami egyfajta ragasztóként működik, összeköti a cellulóz szálakat.

A lignin a természetben sötét színű és szintén hajlamos az oxidációra. Ha oxigénnek teszik ki, főleg napfénnyel kombinálva, megváltozik a molekuláris szerkezete, ami megváltoztatja, hogyan veri vissza a fényt, ettől látja az emberi szem sárgás-barnásnak.

(Lignint tartalmaz a tencel, bambusz, kókusz, stb. is)

Ha szeretne többet megtudni sárgulásról és annak megelőzéséről, eltüntetéséről forduljon hozzánk bizalommal, akár a Facebookon vagy weboldalunkon, a www.purissimo.hu – n megadott elérhetőségeken

 

 

Kárpittisztítás - amit a szakemberek tanácsolnak

A kárpitozott felületen egy makacs folt, szennyeződés nem csak esztétikailag kellemetlen látvány. Ha ehhez kellemetlen szag is társul, az pedig nem csak zavaró, de egészségre ártalmas is lehet, mivel azt okozhatják baktériumok is.

„Van arra házi praktika”

A kárpittisztítást persze megkísérelhetjük házilag, hiszen számtalan vegyi anyag és kölcsönözhető gép áll a rendelkezésünkre.

Azonban az esetek zömében ezek nem olyan hatékonyak, mint a reklámban. Nem tűnik el a folt. Jobb esetben halványul, de megmarad és nagyobb felületen terül szét. 

Ennek oka, hogy a házilag használt tisztítószerek zöme feloldja ugyan a szennyeződést, de megfelelő gép nélkül a kárpitban marad a piszokkal együtt és még allergiás reakciót is okozhat.

A baktérium okozta szag eltávolítására az egyszerű kárpittisztítás sok esetben nem elegendő. Erre szageltávolító, –nem elfedő!!- baktériumölő szert kel alkalmazni.

A kölcsönzött kárpittisztító gépekkel való munka, megfelelő gyakorlat nélkül szintén vagy túlzott áztatást és napokig tartó száradást vagy gyenge hatásfokú tisztítást eredményeznek. Az első esetben a feloldott szennyeződést a kárpit vagy szivacs mélyebb rétegeibe áztathatjuk be, az utóbbi esetben a szennyezett felület nem kap elegendő vizet és tisztítószert így  részben szennyezett marad a kárpit.

Ezen felül rengeteg energiát és még több pénzt emészthet fel a sok próbálkozás, amíg nem marad más hátra, mint a szeretett bútordarab egy megfelelő takaróval történő elrejtése vagy cseréje.

 

5 Tipp mielőtt bármit is tennénk

Mit tehetünk, ha megtörtént a baj?

Gyermekünk betegsége vagy házi kedvencünk „csínytevése” következtében vizelet vagy hányás kerül a bútorra, matracra, más kárpitozott felületre.

Jól sikerült vendégség következtében ital-, ételfolt éktelenkedik a széken, fotelen…

Eláztatta a felettünk lakó a kedvenc szőnyegünket…és még lehetne sorolni a kellemetlen helyzeteket.

Egy professzionális kárpittisztító cég feladata a munka során nem csak a folt és szag eltüntetése, hanem az egész bútor, szőnyeg, matrac tisztítása, hiszen így lesz kedvenc bútora vagy autóbelsője az Ön tökéletes megelégedésére makulátlanul tiszta, újra kellemes tapintású és jó illatú.

 1. Fogadjanak el egy jó tanácsot folt esetére: Amennyiben bármilyen ok miatt folt keletkezik a kárpiton, ne próbálja meg vegyszerrel annak eltávolítását vagy a szag megszüntetését, mert visszafordíthatatlan foltot vagy anyagkárosodást okozhat.

 

 1. A javaslatunk, hogy tiszta nedves (nem csepegő) szivaccsal távolítson el annyi foltot és „szagot” amennyit a kárpit eláztatása nélkül lehet, a többit bízza a szakemberre!

 

 1. Számtalan tanács, „kipróbált” módszer kering az interneten a kárpittisztítás témájában. Van ahol szódabikarbónát –ez még talán a legkevésbé ártalmas - van ahol boltban kapható szereket javasolnak.

 

 1. Sajnos nagyon sok esetben találkozni kárpittisztítás során a fenti „csodaszerek” miatt kifakult, foltosodott, színe-vesztet, szakadt, bolyhos kárpittal, amin már sokat javítani nem lehet.

 (Persze professzionális kárpittisztító cég által ilyenkor is tisztává, szagmentessé tehető az anyag és jobb esetben csökkenthetőek a károsodásból eredő hibák.)

5. Lényeges, hogy szennyeződés esetén –még ha csak pár hónapos is a bútor- az egész felületet tisztíttassuk át, mivel részben elvégzett kárpittisztítás után – ha azt valóban alaposan végezték el- árnyalatnyi különbségek lesznek láthatóak a „tiszta” és a tisztított felület között a teljes száradást követően, ami zavaró lehet és plusz munkát fog eredményezni.

Ma már a bútor gyártók többsége garanciális feltételei között említi, hogy a kárpitozott felületet legalább havonta egy-két alkalommal ki kell porszívózni.

(Ehhez szinte minden porszívóhoz a gyártók biztosítanak egy kis porszívó fejet, amelyen egy vékony filc vagy bársonycsík található)

 

Porszemcsék a levegőben

Még ha nem is éri a bútort, foltot eredményező „baleset”, a levegőben lebegő porszemcsék- hasonlóan a padlóhoz, szőnyeghez – a kárpitra szállnak, amelyek a használat során a felületbe és annak mélyére kerülnek.

Ezek miatt például jól láthatóan világos kárpitok – legyen az bútor, matrac vagy autóbelső – esetén egy tiszta vízcsepp is a felületre hozza, ami csúnya sárgás-barnás szélű foltot eredményez. Ugyan az az eredmény sötét szövet esetén is csak kevésbé látható.

A poros bútor ezt követően sokkal könnyebben szennyeződik, hiszen a zsír (a karfán a kezünkről, a hát- és fejtámlán a tarkónktól, stb..) könnyebben megtapad. Ezt pedig házilag már tényleg szinte lehetetlen kitisztítani.

 

Hogyan válasszunk szakembert

Az interneten szerencsére gyorsan találhatunk megfelelő szakembert. Azonban ha a „megfelelő” nem elég, már nehezebb dolgunk van. A kárpittisztítással foglalkozó cégek között megbízhatóságban, tapasztalatban, tudásban, és eredményességben nagy különbségek vannak.

Ha kiváló munkát szeretnénk a pénzünkért, alaposan utána kell néznünk a kiválasztott cégnek.

1.Nézzük meg a Weboldalukon található munkáit!

 1. Tisztítottak-e már olyan típusú kárpitot amilyen nekünk van?
 2. El tudnak-e bánni a foltokkal, szagokkal?
 3. Keressünk rá nagy videó megosztó oldalakon találunk-e munkáik közül, jelen vannake közösségi oldalakon? (Persze ha nem találunk semmit, még nem jelenti azt, hogy nem rendelkeznek tapasztalattal, talán csak „rejtőzködni szeretnek”.)
 4. Hívjuk fel őket, tegyünk fel kérdéseket, kérjünk tanácsot!
 5. A hozzáállás sok mindent elárul.
 6. Írjunk e-mailt, kérjünk a kárpittisztításra árajánlatot.
 7. Ne csak az ár alapján döntsünk!

 

Figyeljünk az apró részletekre

Fontos, hogy a kárpittisztítással megbízott cég gépei a legkorszerűbbek és leghatékonyabbak legyenek, mert a tisztításhoz szükséges teljesítmény nélkül nem lesz elégedett a végeredménnyel.

Elengedhetetlen, hogy rendelkezzenek felelősségbiztosítással, úgy a megrendelőknek nem kell aggódniuk az esetleges károk vagy ebből eredő hátrányok miatt.

A munkatársaik folyamatosan bővülő szakmai tapasztalattal rendelkezzenek. A kárpitok, anyagok, folyamatosan változnak. Az alkalmazható szerek, technológiák úgyszintén. Az eredményességet meghatározza, ha a megbízók érdekében folyamatosan képzik magukat és tisztában vannak a nyújtható legjobb szolgáltatással.

Kizárólag az adott tisztításhoz alkalmas kipróbált, legjobb minőségű és legjobb eredményt nyújtó még is biztonságos szereket használják.

A megbízható kárpittisztító cég az elvégzett munkára garanciát vállal.

Ha ez nem szerepel a cég bemutatkozó anyagában vagy nem térnek ki rá az ajánlatkérésben, előfordulhat, hogy olcsón vagy más kárpittisztító cégnél kedvezőbb áron kínálják ugyan a szolgáltatásukat, de reklamáció esetén nem fogják kijavítani a hibás munkát.

A modern kárpittisztító cégek nem használnak lúgos vagy savas kémhatású folteltávolító -, tisztító -, ápolószereket. Így gyakorlatilag bármilyen textil tisztítható károsodás, foltosodás nélkül. Persze a régi, több hónapos vér, kávé, tea, borfoltok eltávolítása, de legalább halványítása néhány esetben így sem oldható meg minden esetben semleges kémhatású szerekkel vagy anélkül, hogy a kárpit színe a folt helyén eltűnne.

Kárpittisztító berkekben járja a mondás, hogy „egy folt csak néhány óráig folt azután minta”. Ez valóban igaz, de hozzáértő szakember az esetek nagy részében talál megoldást, amelyet megkonzultál a megrendelővel és ha közös véleményen vannak mindenki elégedett lesz a végeredménnyel.

A kárpittisztító szerek és eljárások kiválasztásánál döntő szempont a tisztítandó felület, kárpit fajtája, a szövet anyagösszetétele, színe, de még a kora és állapota is.

Ezeket a kárpittisztító cégnek figyelembe kell vennie, mert csak így tud a megrendelői megelégedésére szolgáló szolgáltatást nyújtani.

Felmerült kérdéseikre, észrevételeikre szívesen válaszolunk.

Elérhetőségeink, további hasznos tudnivalók a www.purissimo.hu oldalon.

süti beállítások módosítása