Nálunk a tisztításé a főszerep! Matrac, Kárpit és szőnyegtisztítás!

Purissimo

A matracról A-tól Z-ig

2017. augusztus 16. - Purissimo

A matrac története

Az első korai matracok az újkőkorszakban jelenhettek meg, amikor a cél az volt, hogy a fekvőhely földről való felemelésével elkerüljék a piszkot, port, és az esetleges kártevőket. Az első matracok valószínűleg levelekből, fűből vagy esetleg szalmából készített halmok voltak állati bőrökkel fedve.

A matrac története ezután a következő képen alakult:

  • 3600: Perzsiában vízzel töltött kecskebőrből készült ágyakat használnak.
  • ie: 3400: Az egyiptomiak az otthonuk sarkában felhalmozott pálmaleveleken alszanak.
  • ie: 200: Az ókori Rómában lévő matracok szalma, széna vagy gyapjúból töltött bálákból álltak. A tehetősebbek toll tölteléket használtak.
  • 15-17. század: A reneszánsz alatt a matracok töltete borsóhéjból, szalmából, vagy néha tollakból készülnek, bársonyokkal, brokátokkal vagy selymekkel borítva.

  • 18. század eleje: A matracokat pamuttal vagy gyapjúval töltik.
  • 18. század közepéig: A matracok huzata minőségi vászonból vagy pamutból készülnek. A töltetek közé tartoznak a természetes szálak, mint például a kókuszrost, a gyapot, a gyapjú és a lószőr. A matrac fedését csomózással vagy gombolással a töltethez rögzítik és az éleket már varrják.
  • 1857: Feltalálják az acél tekercsrugót és először szabadalmaztatják a székek ülőrészein.
  • 1865: Szabadalmaztatják az első ágy tekercsrugó szerkezetet.

  • 1871: A német Heinrich Westphal feltalálja a rugós matracot, de szegénységben halt meg, soha nem részesült a találmányból.
  • 1873: Sir James Paget bemutatja Neil Arnott által tervezett vízágyat a St. Bartholomew kórház használja a felfekvéses betegek kezelésére és megelőzésére.
  • 1895: Néhány vízágyat, amely nagy meleg vizes palackokra hasonlít, a brit Harrod's áruház postai megrendelésen keresztül értékesít.
  • A 19. század végén: feltalálták a táska rugót, (a tekercsrugók külön tasakokban vannak elhelyezve) kevésbé feszíti szét a matracokat.
  • 1904: Kingsdown megnyitja az első matrac gyárat.
  • 1929: Az eddigi legdrágább matracok latexgumiból készülnek és a Dunlopillow gyártja.
  • 1930-as évek: A rugós matracok és kárpitozás széles körben használatosak, és különféle mesterséges töltőanyagok terjednek.
  • 1940-es évek: A futon (ággyá alakítható kanapé) bemutatkozik Észak-Amerikában.
  • 1950-es évek: A szivacs matracok és párnák is megvásárolhatók.
  • 1960-as évek: A modern vízágyak is széles körben elterjedhetnek a vini (PVC) l felfedezésével. Az állítható ágyak népszerűsége egyre nő.
  • 1980-as évek: A vinilből készült légmatracok kerülnek bevezetésre.

  • 2000-es évek: A széles választék és a kényelem a legfontosabb kulcsszó. A rugósmatracok szinte korlátlan választékán kívül újfajta habszivacs maggal készült matracok (mint például a "memória" vagy a viszkoelasztikus hab és a hagyományos latexek finomítása), valamint a levegőágyak, vízágyak és a high-tech állítható termékek jelentik a fogyasztóknak a vonzó, minőségi alternatívát. A párnázott matrac népszerű luxus találmány, amit a puha párnázat kínál, és terjednek az egyoldalas nem forgatható matracok is.

 

A matrac elszíneződés fő okai

A jelenleg elérhető matracok már nemcsak kényelmi célokat szolgálnak. Fontos az kinézet és a matrac tisztán tartása is. Ám az idő múlása, mint minden használati tárgyat, a matracot is megviselhetik, ami elszíneződésben nyilvánul mg az esetek nagy többségében. Mi lehet ennek az oka?

  1. Napfény

Ha a matrac közvetlen napsugárzásnak van kitéve, kezd elszíneződni. A napfény a matrac elszíneződésének egyik legfontosabb oka. A napfény elszínezheti a matracot, még akkor is, ha matracvédő van az ágyon.

  1. Vízfoltok

A vízfolt szintén oka a matrac elszíneződésének. A por, egy pohár tiszta víz, egy beázás vagy bármely más „vízforrás” a matrac felületét elszínezhetik. A vízfoltok nem károsítják a matracot, de a matrac felületét foltossá tehetik. A vízfoltok penészedést is okozhatnak a matracban, ha a foltot nem tisztítják, szárítják azonnal. A penész barna vagy fekete elszíneződést okozhat a matrac felületén.

  1. Egyéb foltok

Más foltok is elszíneződést okozhatnak. A vér, a hányás és más testnedvek mind károsítják a matrac felületét és elszíneződést okoznak. Ezeket a foltokat azonnal meg kell tisztítani, miután keletkeztek, hogy megakadályozzuk a maradandó elszíneződést. Ha a matrac fehér, néhány foltot ki lehet fehéríteni, de ezt bízza szakemberre.

Hogyan lehet megelőzni a nem kívánt foltokat?

A legjobb módja annak, hogy megvédje a matrac felületét az elszíneződéstől, ha matracvédőt vagy ágybetétet használ. Ezek a védik a matracot a folyékony anyagoktól, és megőrzik a matrac felületének újszerű megjelenését. A napsütés matracra gyakorolt káros hatása is megelőzhető, ha a napfényt a matrac felszínétől távol tartja. Ebben segítenek közvetve a függönyök vagy egyéb árnyékolók. És még egy jó tanács, ne hagyja, hogy a matrac hosszabb ideig ágybetét és takaró nélkül legyen.

Nem kell aggódnia a matracának enyhe elszíneződésétől, mivel ez része az öregedési folyamatnak és semmilyen módon nem befolyásolja a matrac kényelmét vagy szerkezetét.

Azonban érdemes ellenőrizni a matracot legalább évente kétszer. Minden ágynemű váltás alkalmával forgassa át és mielőtt új huzat kerül rá, hagyja, hogy a levegő átjárja mindkét oldalát. Ilyenkor nézze át a matrac minden felületét van-e rajta nedvesség vagy folt. Fontos, hogy a matrac ne maradjon nedves, mert ha nem szárad meg, penész fejlődik ki. Annak érdekében, hogy hosszú ideig használhassa kényelmes matracát, tanácsaink alapján forgassa és levegőztesse azt.

De mitől is lehet nedves a matrac?

A leggyakoribb ok, ami nedvessé teheti a matracot az izzadság.

Sokan úgy gondolják:” ..hiszen nem is izzadok álmomban!”

Pedig igen. ..csak valószínűleg nem is veszi észre.

Ha nem is izzad - egészségi okok miatt - túlzottan, az enyhe éjszakai izzadás természetes. Egyszerűen a testünk próbálja szabályozni a hőmérsékletet.

A bőr pórusaiból származó olajtartalmú izzadság a lepedőn keresztül a tiszta matracba is behatol. Ahogy a verejték megszárad, sárga foltok keletkezhetnek.

Ha szakszerű, részletes magyarázatra vagyunk kíváncsiak, akkor nem is a verejték, ami a matracot „elszínezi”, hanem egy benne található karbamid nevű összetevő. A karbamid az, amiért a sárga verejtékfoltok felelősek.

A sárgulás fokozatos, és hetekig vagy akár hónapokig észre sem vehető. Azok esetében, akik erősen izzadnak, vagy éjszakai izzadásban szenvednek, azoknál hamarabb észrevehetővé válik a sárgulás.

Bár a verejték a sárga folt leggyakoribb oka, mégsem ez az egyetlen.

Mik lehetnek még?

  • Nyál

Az alvás közbeni nyáladzás egy oka az elszíneződött matracnak.

  • Nedves test

Bár jó szokás zuhanyozni mielőtt ágyba bújna, gondoskodni kell arról, hogy teljesen szárazta törölközzön mielőtt ágyba bújik.

  • Szépségápolási termékek

A bőrön maradt ápolószerek és festékek, amelyek nem szívódnak be a bőrbe, foltossá tehetik a matracot

Használjunk-e optikai fehérítőt egyéb fehérítő szereket?

A mosószergyártók egy optikai fehérítő hozzáadásával érik el, hogy a fehér textíliák fehérnek vagy fehérebbnek hatnak. Ez nem más célt szolgál, mint hogy a textíliát vonzóvá tegye a szemnek.

De az idő múlásával, a levegő és a fény hatásának kitéve, ezek a színélénkítők elkezdenek lebomlani, így a textíliák vagy matracok anyaga visszaváltozik természetes, de kevésbé fehér állapotába.

Mi a sárgulás másik oka?

A matracok fedőanyagának és sok esetben töltőanyagának elkészítéséhez cellulóz tartalmú anyagot használnak a gyártók.

A cellulóz a leggyakoribb szerves anyag a természetben, színtelen és jó a fényvisszaverő képessége, ezért látják az emberek fehérnek.  A fa 40%-a, a gyapot 50%-a, a len és a kender 80%-a cellulóz. Viszont egyben hajlamos is az oxidációra, ha nem is annyira, mint annak ragasztóanyaga a lignin. Az oxidáció elektronvesztést okoz, és gyengíti az anyagot. A Cellulóz esetében ez fényelnyelésnek köszönhető: innentől az anyag tompább lesz és kevésbé fehér, viszont nem ettől lesz sárga. Erről a lignin tehet, ami egyfajta ragasztóként működik, összeköti a cellulóz szálakat.

A lignin a természetben sötét színű és szintén hajlamos az oxidációra. Ha oxigénnek teszik ki, főleg napfénnyel kombinálva, megváltozik a molekuláris szerkezete, ami megváltoztatja, hogyan veri vissza a fényt, ettől látja az emberi szem sárgás-barnásnak.

(Lignint tartalmaz a tencel, bambusz, kókusz, stb. is)

Ha szeretne többet megtudni sárgulásról és annak megelőzéséről, eltüntetéséről forduljon hozzánk bizalommal, akár a Facebookon vagy weboldalunkon, a www.purissimo.hu – n megadott elérhetőségeken

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://purissimo-karpittisztitas.blog.hu/api/trackback/id/tr712755970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása