Nálunk a tisztításé a főszerep! Matrac, Kárpit és szőnyegtisztítás!

Purissimo

Kárpittisztítás - amit a szakemberek tanácsolnak

2017. augusztus 10. - Purissimo

A kárpitozott felületen egy makacs folt, szennyeződés nem csak esztétikailag kellemetlen látvány. Ha ehhez kellemetlen szag is társul, az pedig nem csak zavaró, de egészségre ártalmas is lehet, mivel azt okozhatják baktériumok is.

„Van arra házi praktika”

A kárpittisztítást persze megkísérelhetjük házilag, hiszen számtalan vegyi anyag és kölcsönözhető gép áll a rendelkezésünkre.

Azonban az esetek zömében ezek nem olyan hatékonyak, mint a reklámban. Nem tűnik el a folt. Jobb esetben halványul, de megmarad és nagyobb felületen terül szét. 

Ennek oka, hogy a házilag használt tisztítószerek zöme feloldja ugyan a szennyeződést, de megfelelő gép nélkül a kárpitban marad a piszokkal együtt és még allergiás reakciót is okozhat.

A baktérium okozta szag eltávolítására az egyszerű kárpittisztítás sok esetben nem elegendő. Erre szageltávolító, –nem elfedő!!- baktériumölő szert kel alkalmazni.

A kölcsönzött kárpittisztító gépekkel való munka, megfelelő gyakorlat nélkül szintén vagy túlzott áztatást és napokig tartó száradást vagy gyenge hatásfokú tisztítást eredményeznek. Az első esetben a feloldott szennyeződést a kárpit vagy szivacs mélyebb rétegeibe áztathatjuk be, az utóbbi esetben a szennyezett felület nem kap elegendő vizet és tisztítószert így  részben szennyezett marad a kárpit.

Ezen felül rengeteg energiát és még több pénzt emészthet fel a sok próbálkozás, amíg nem marad más hátra, mint a szeretett bútordarab egy megfelelő takaróval történő elrejtése vagy cseréje.

 

5 Tipp mielőtt bármit is tennénk

Mit tehetünk, ha megtörtént a baj?

Gyermekünk betegsége vagy házi kedvencünk „csínytevése” következtében vizelet vagy hányás kerül a bútorra, matracra, más kárpitozott felületre.

Jól sikerült vendégség következtében ital-, ételfolt éktelenkedik a széken, fotelen…

Eláztatta a felettünk lakó a kedvenc szőnyegünket…és még lehetne sorolni a kellemetlen helyzeteket.

Egy professzionális kárpittisztító cég feladata a munka során nem csak a folt és szag eltüntetése, hanem az egész bútor, szőnyeg, matrac tisztítása, hiszen így lesz kedvenc bútora vagy autóbelsője az Ön tökéletes megelégedésére makulátlanul tiszta, újra kellemes tapintású és jó illatú.

  1. Fogadjanak el egy jó tanácsot folt esetére: Amennyiben bármilyen ok miatt folt keletkezik a kárpiton, ne próbálja meg vegyszerrel annak eltávolítását vagy a szag megszüntetését, mert visszafordíthatatlan foltot vagy anyagkárosodást okozhat.

 

  1. A javaslatunk, hogy tiszta nedves (nem csepegő) szivaccsal távolítson el annyi foltot és „szagot” amennyit a kárpit eláztatása nélkül lehet, a többit bízza a szakemberre!

 

  1. Számtalan tanács, „kipróbált” módszer kering az interneten a kárpittisztítás témájában. Van ahol szódabikarbónát –ez még talán a legkevésbé ártalmas - van ahol boltban kapható szereket javasolnak.

 

  1. Sajnos nagyon sok esetben találkozni kárpittisztítás során a fenti „csodaszerek” miatt kifakult, foltosodott, színe-vesztet, szakadt, bolyhos kárpittal, amin már sokat javítani nem lehet.

 (Persze professzionális kárpittisztító cég által ilyenkor is tisztává, szagmentessé tehető az anyag és jobb esetben csökkenthetőek a károsodásból eredő hibák.)

5. Lényeges, hogy szennyeződés esetén –még ha csak pár hónapos is a bútor- az egész felületet tisztíttassuk át, mivel részben elvégzett kárpittisztítás után – ha azt valóban alaposan végezték el- árnyalatnyi különbségek lesznek láthatóak a „tiszta” és a tisztított felület között a teljes száradást követően, ami zavaró lehet és plusz munkát fog eredményezni.

Ma már a bútor gyártók többsége garanciális feltételei között említi, hogy a kárpitozott felületet legalább havonta egy-két alkalommal ki kell porszívózni.

(Ehhez szinte minden porszívóhoz a gyártók biztosítanak egy kis porszívó fejet, amelyen egy vékony filc vagy bársonycsík található)

 

Porszemcsék a levegőben

Még ha nem is éri a bútort, foltot eredményező „baleset”, a levegőben lebegő porszemcsék- hasonlóan a padlóhoz, szőnyeghez – a kárpitra szállnak, amelyek a használat során a felületbe és annak mélyére kerülnek.

Ezek miatt például jól láthatóan világos kárpitok – legyen az bútor, matrac vagy autóbelső – esetén egy tiszta vízcsepp is a felületre hozza, ami csúnya sárgás-barnás szélű foltot eredményez. Ugyan az az eredmény sötét szövet esetén is csak kevésbé látható.

A poros bútor ezt követően sokkal könnyebben szennyeződik, hiszen a zsír (a karfán a kezünkről, a hát- és fejtámlán a tarkónktól, stb..) könnyebben megtapad. Ezt pedig házilag már tényleg szinte lehetetlen kitisztítani.

 

Hogyan válasszunk szakembert

Az interneten szerencsére gyorsan találhatunk megfelelő szakembert. Azonban ha a „megfelelő” nem elég, már nehezebb dolgunk van. A kárpittisztítással foglalkozó cégek között megbízhatóságban, tapasztalatban, tudásban, és eredményességben nagy különbségek vannak.

Ha kiváló munkát szeretnénk a pénzünkért, alaposan utána kell néznünk a kiválasztott cégnek.

1.Nézzük meg a Weboldalukon található munkáit!

  1. Tisztítottak-e már olyan típusú kárpitot amilyen nekünk van?
  2. El tudnak-e bánni a foltokkal, szagokkal?
  3. Keressünk rá nagy videó megosztó oldalakon találunk-e munkáik közül, jelen vannake közösségi oldalakon? (Persze ha nem találunk semmit, még nem jelenti azt, hogy nem rendelkeznek tapasztalattal, talán csak „rejtőzködni szeretnek”.)
  4. Hívjuk fel őket, tegyünk fel kérdéseket, kérjünk tanácsot!
  5. A hozzáállás sok mindent elárul.
  6. Írjunk e-mailt, kérjünk a kárpittisztításra árajánlatot.
  7. Ne csak az ár alapján döntsünk!

 

Figyeljünk az apró részletekre

Fontos, hogy a kárpittisztítással megbízott cég gépei a legkorszerűbbek és leghatékonyabbak legyenek, mert a tisztításhoz szükséges teljesítmény nélkül nem lesz elégedett a végeredménnyel.

Elengedhetetlen, hogy rendelkezzenek felelősségbiztosítással, úgy a megrendelőknek nem kell aggódniuk az esetleges károk vagy ebből eredő hátrányok miatt.

A munkatársaik folyamatosan bővülő szakmai tapasztalattal rendelkezzenek. A kárpitok, anyagok, folyamatosan változnak. Az alkalmazható szerek, technológiák úgyszintén. Az eredményességet meghatározza, ha a megbízók érdekében folyamatosan képzik magukat és tisztában vannak a nyújtható legjobb szolgáltatással.

Kizárólag az adott tisztításhoz alkalmas kipróbált, legjobb minőségű és legjobb eredményt nyújtó még is biztonságos szereket használják.

A megbízható kárpittisztító cég az elvégzett munkára garanciát vállal.

Ha ez nem szerepel a cég bemutatkozó anyagában vagy nem térnek ki rá az ajánlatkérésben, előfordulhat, hogy olcsón vagy más kárpittisztító cégnél kedvezőbb áron kínálják ugyan a szolgáltatásukat, de reklamáció esetén nem fogják kijavítani a hibás munkát.

A modern kárpittisztító cégek nem használnak lúgos vagy savas kémhatású folteltávolító -, tisztító -, ápolószereket. Így gyakorlatilag bármilyen textil tisztítható károsodás, foltosodás nélkül. Persze a régi, több hónapos vér, kávé, tea, borfoltok eltávolítása, de legalább halványítása néhány esetben így sem oldható meg minden esetben semleges kémhatású szerekkel vagy anélkül, hogy a kárpit színe a folt helyén eltűnne.

Kárpittisztító berkekben járja a mondás, hogy „egy folt csak néhány óráig folt azután minta”. Ez valóban igaz, de hozzáértő szakember az esetek nagy részében talál megoldást, amelyet megkonzultál a megrendelővel és ha közös véleményen vannak mindenki elégedett lesz a végeredménnyel.

A kárpittisztító szerek és eljárások kiválasztásánál döntő szempont a tisztítandó felület, kárpit fajtája, a szövet anyagösszetétele, színe, de még a kora és állapota is.

Ezeket a kárpittisztító cégnek figyelembe kell vennie, mert csak így tud a megrendelői megelégedésére szolgáló szolgáltatást nyújtani.

Felmerült kérdéseikre, észrevételeikre szívesen válaszolunk.

Elérhetőségeink, további hasznos tudnivalók a www.purissimo.hu oldalon.

A bejegyzés trackback címe:

https://purissimo-karpittisztitas.blog.hu/api/trackback/id/tr9012732470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása