Nálunk a tisztításé a főszerep! Matrac, Kárpit és szőnyegtisztítás!

A probiotikus biotisztítás

2017. november 20. - Purissimo

Először is, mit tudunk arról, mi is az a bio vagy öko?

Általános meghatározás szerint egy életstílus, hogy hiszünk abban, a vegyszermentesen megtermelt élelmiszer jobb és egészségesebb, ezáltal környező világunk is szebb és élhetőbb marad. Hogy mi magunk is előnyben részesítjük a természetes alapanyagokat, tisztító és ápolószereket, odafigyelünk az energiatakarékosságra, a hulladékot meg tudjuk különbözetni a szeméttől, stb..

A bio-élelmiszerek esetében a legfontosabb jelzőit mi is ismerjük:

– vegyszermentes termesztés, tenyésztés,

– mérgező létesítményektől (szennyvíztisztítók, gyárak), autópályáktól meghatározott távolságra fekvőgazdaságok.

– leginkább a kézi erőt részesítik előnyben, a gépesített munkavégzés helyett.

A bio, öko, natúr és reform.

A valódi biotermékek ellenőrzött körülmények között termelik, semmilyen műtrágyát és szintetikus, toxikus anyagot nem tartalmaznak. A kórokozókkal szemben olyan természetes eredetű az ökológiagazdálkodásban is engedélyezett szerekkel kezeltek, melyek nem szívódnak fel a növényekben, vagy például vízzel könnyen lemoshatók. Illatosításra és színezésre kizárólag növényi kivonatokat használnak fel. A hiteles bio és ökotermékek mindig drágábbak, mert egységre jutó idő alatt kevesebbet lehet előállítani belőlük, nagyobb odafigyelést igényelnek, gyakran több közvetlen emberi munkát mint a gyártósoron készült társaik. Általában véve viszont elmondható, hogy jobb minőséget képviselnek és tisztábbak.

Az ökotermék az a termék (pl. tisztítószer), amelyet az előállítás során az ökológiai gazdálkodás szabályainak megfelelően állították elő. Tehát utólagos vizsgálatokkal nem lehet semmit öko/biotermékké nyilvánítani. Csomagolóanyaguk újrahasznosítható anyagból készül. Középpontban a környezettudatosság -és védelem, illetve a gazdaságos kiszerelés áll.

reformélelmiszereket, natúrélelmiszereket gyakran azonosítják a biotermékekkel, pedig ezek az elnevezések egészen mást takarnak. Hogy mit tekintünk reformélelmiszernek az részben annak a kérdése, hogy mit tartanak éppen abban az időben egészségesnek és az előző kordivathoz képest reformnak. Azonban legszélesebb körben a reformélelmiszerekhez sorolják a biogazdálkodásból származó, de nem feltétlenül feldogozatlan (nyers) állapotú táplálékokat.

natúrtermékek kevésbé feldolgozott, adalékanyagtól többnyire mentes élelmiszerek, fogyasztásuk azonban nem minden esetben és nem minden emésztési rendszerű embernek jelent egyértelmű előnyt. A kifejezetten sok nyers és friss állapotú táplálék fogyasztására át kell állnia a szervezetnek, ezért a feldolgozott-készételekhez szokott tápcsatorna és kiválasztási rendszert megterhelheti. Ezért fokozatos átállás javasolt!

Mit jelent ugyanez a tisztításban

Mi a jelenlegi takarítási stratégia?

A manapság tömegforgalomban lévő „mindent” tisztító-fertőtlenítő-fehérítő szerek használata azt eredményezi, hogy a kórokozó  baktériumok egyre ellenállóbak, és ezért képesek folyamatosan jelen lenni. A fertőtlenítéssel letisztított felületre a kórokozó baktériumok egy idő után sokkal gyorsabban telepednek be, így a fertőzések melegágyát készítjük elő a teljes fertőtlenítéssel.

Milyen veszélyeket hordoz a vegyi termékek folyamatos használata.

Először is a környezetkárosító. A tisztító- és higiéniai termékiparban számos tisztítószer káros a környezetre. Ez egyrészt az alkalmazásból másrészt az előállításának környezetre gyakorolt káros hatásából ered.

A vegyi alapú tisztítószerek használatának további hátránya abból fakad, hogy sok ezek közül un. biocid. A biocid hatóanyagok jelentős része irtószer, vagyis az ember és a környezet számára is veszélyes méreg, ezért csak átgondoltan és a munka- és egészségvédelmi szabályok betartásával javasolt az alkalmazásuk. A biocid / antimikrobiális fertőtlenítőszerek használata nyilvánvalóan sok ember számára vonzó, különösen az otthoni és az egészségügyi intézményekben. Az antibiotikum rezisztens baktériumtörzsek növekedése, egyre gyakoribb kialakulása miatt azonban az antimikrobiális termékek folyamatos alkalmazása erősen megkérdőjelezhető.

Az antibiotikum-rezisztencia mögött alapvetően a körülöttünk lévő baktériumok versenyképessége áll. Nem minden baktérium egyenlő, vannak olyan törzsek, amelyek nagyon alkalmazkodóak és olyan törzsek, amelyek nagyon érzékenyek a környezet változására. Vannak nagyon gyorsan növekvő törzsek, nagyon lassú növekedésű törzsek, és ami még fontosabb ezen elv szempontjából, vannak olyan törzsek, amelyek károsak az emberekre és az állatokra, valamint az emberekre és az állatokra előnyös törzsek.

A baktériumok különbségeinek kiemelése azért fontos, mert ha egy környezeten belül továbbra is az antimikrobás szerek használata folytatódik, csak az erősebb és ellenállóbb törzsek maradnak fenn. Ez azt jelenti, hogy a környezetet nem csak a káros baktériumoktól, hanem a hasznos baktériumoktól is megszabadítják. Egy mesterségesen módosított környezetben a baktériumoknak van a helyük a szaporodásra, és tápanyag is bőségesen. Ha a fennmaradó baktériumok kórokozók, akkor a veszély minden alkalommal egyre nő, amikor a felület környezetét megtisztítják.

A költség. A kémiai tisztítószerek előállítási költsége viszonylag alacsony a fejlettebb mikrobiális elváltozásokhoz képest, és ez tükröződik a termék árán is, bár a tisztítás meglehetősen munkaigényes. A legtöbb vegyipari termék hátránya, hogy az egyszer megtisztított területet azonnal elkezd újra szennyezetté válni, így a tisztítási folyamat tulajdonképen folyamatos, és attól függően, hogy milyen gyakorisággal tisztítanak egy területet, jelentős hatással van a költségekre.

Mi a jövő? A probiotikus tisztítószerek használata!

Mik azok a probiotikumok?

A „probiotikumok“ (a görög 'pro bios' = 'az életért‘ kifejezésből) alatt ma válogatott élő mikroorganizmusokat, pl. tejsavbaktériumokat értünk. Az emberi bélben kereken tízszer több baktérium található, mint a saját testi sejtek száma. Ezeknek a baktériumoknak a többsége ártalmatlan, sok közülük hasznos, és csak kevés okoz közülük betegségeket.

A probiotikumok alatt rendszerint tejsavbaktériumokat értünk. A tejsavbaktériumok a hasznos baktériumok közé tartoznak, és évezredek óta használjuk őket fermentált élelmiszerek előállítására. A tejsavbaktériumok a tejcukrot (laktózt) tejsavvá alakítják, és így pl. a tejből joghurtot állítanak elő. Azonban nem minden tejsavbaktériumnak van probiotikus hatása.


Hogyan állítják elő a probiotikumokat?

Mindenekelőtt a laktobacilusok és a bifidobaktériumok nemzetségének baktériumtörzseit alkalmazzák probiotikumként. Ezeket ma szigorú, higiénikus körülmények között, laboratóriumokban tenyésztjük. A probiotikus baktériumok az egészség szempontjából biztonságosak, és az egészség szempontjából való hasznuk túlmutat a nem probiotikus baktériumok hasznosságán.

Hogyan működik a tisztítás?

A probiotikus tisztítással “jó baktériumokat” telepítünk a felületre, melyek kitöltik a rendelkezésre álló teret, és erős biofilmet (élő és elpusztult szervezetek és anyagcseretermékeik megtelepülése, felhalmozódása) képeznek. Felveszik a nedvességet és táplálékot (ami számunkra pl.: szennyeződés) a környezetből, kizárva a kórokozó baktériumokat, egészséges mikrobiológiai környezetet alakítva ki.

A kórokozó baktériumok ilyen környezetben nem képesek elérni a fertőzéshez szükséges létszámot, így kevesebb lesz a megbetegedés, szennyeződés.

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala a probiotikumokat olyan termékekként definiálja, amelyek olyan élő szervezeteket - például baktériumokat - tartalmaznak, amelyek emberekben természetes eredetűek. Ezek az élő mikroorganizmusok, ha megfelelő mennyiségben juttatják ki, a felületen egészséges egyensúlyt biztosítanak. A probiotikus tisztítás módja valójában nagyon egyszerű. Ellehetetlenítik a "rossz" baktériumokat azáltal, hogy átveszik a „hatalmat” azon a felületen, amelyeken általában azok táplálkoznak. Ha nem jut tápanyaghoz, a rossz baktériumok inaktív állapotba kerülnek, és képtelenek magukat újratelepíteni.

A probiotikus tisztítás előnyei:

A probiotikumok nem megtámadják a rossz baktériumokat –mivel abban az esetben fennállna a mutáció veszélye mint pl.: a kórházi baktériumok esetén- hanem megeszik és így elfogyaszthatják azokat az élelmiszerforrásokat, amelyekben a rossz baktériumok tovább gyarapodnának. A probiotikumok kiéheztetik a rossz baktériumokat hiszen elszállítják az élelmiszerforrást. Probiotikus tisztítás a poratkák és az általuk előidézett súlyosbodó allergiák csökkentésére környezetbarát környezetet biztosít..

A baktériumok két típusa van ezekben a szerekben jelen:

 Az optimális körülmények között a baktériumok 20 percenként osztódnak, míg más fajok akár 10 percenként is.

8 óra alatt, kedvező körülmények között, egy baktérium akár 16 millió "másolat"-ot is készíthet magáról!

Miért is jó ez?

Vegyszermentes, természetes és környezetbarát.

A folyamat mikroszkopikus szinten tisztít, és szagtalanítja a területet azáltal, hogy megszünteti a szagokat okozó baktériumokat.

Ökológiailag előnyös és biztonságos az emberekre, az állatokra, a madarakra és az élet más formáira

A termékek nem toxikusak, nem karcinogének és nem allergizálnak. Teljesen biztonságosak és nem tartalmaznak káros vegyi anyagokat. NEM javasolt a termékeket inni, de a meglehetősen szokatlan ízlüktől eltekintve, nincsenek negatív hatásai termékek elfogyasztásának, gőzének belégzésének vagy kiömlésének.

A természetben előforduló, genetikailag nem módosított baktériumokból készülnek, és ahol lehetséges, szerves élelmiszerforrásokat használnak. Ezek teljes mértékben biológiailag lebonthatók és biztonságosak, tárolhatók és eldobhatóak.

A tisztások közötti időszak meghosszabbodik, mivel a baktériumok a tisztítás után is sokáig dolgoznak.

Mit tudunk a baktériumokról:

Egysejtű szervezet, amely nem látható a szabad szemmel, és megtalálható mindenütt a környezetünkben.

A baktériumok olyan mikroorganizmusok, amelyek egyetlen sejtből állnak. Nem tartalmaznak szilárd magot, és a DNS (genetikai anyag) "nyitott" a sejtben.

A vírusoktól eltérően a baktériumok osztódással szaporodnak.

A Földi teljes biomassza több mint 50% -a mikroorganizmus, legtöbbjük baktérium. Becslések szerint mintegy 5 trillió baktérium van, amelyből kb. csak 5000 ismeretes a tudomány. Egy felnőtt emberben  2 kg baktérium él, ami több mint a saját emberi sejtünk!

Baktériumok nélkül a földi élet nem lehetséges, ők is felelősek a bioszféra más elemeinek forgalmáért. A baktériumok tisztábbá teszik a világot a szennyezéstől, ami gyakran veszélyes az emberekre és a környezetre nézve.

Baktériumokat használtak az olajfolt tisztításában a Mexikói-öbölben lévő Deepwater Horizon olajfúró katasztrófájánál, amely a mikroorganizmusok tisztítóhatásának felfedezéséhez vezetett.

Olajfaló baktérium.                                                                          forrás: discovermagazine.com

A mikroorganizmusok a gram + vagy pozitív baktériumok csoportjába tartoznak; ezek pH-értéke 7, ezért semlegesek, más szóval nem agresszívek.

A baktériumok képesek lesznek megtörni az olajat és a rozsdát, és eltávolítani a szennyeződéseket különböző típusú anyagokról, mint például acél, alumínium, rozsdamentes acél, üveg, beton textíliák, stb.

A korrózióvédelem érdekében az organizmusok csak a rossz részt távolítják el. A mikroorganizmusok után képződő víz és a széndioxid mint maradvány, az emberek és a környezet számára biztonságosak.

A tisztításhoz használt gépek és eszközök élettartama is nagymértékben meghosszabbodik, mert nem érintik kémiai anyagok (pl. Nincs korrózió).

Miért használ a Purissimo probiotikumokat? Mert biztonságosabbak és hatékonyabbak.

Amerikában (Hazánkra ilyen típusú felmérés nem készült) az összes mérgezés 90% -a (melyből 60% -uk gyermek volt) otthoni háztartási tisztítószerek miatt történt. A kutatások azt is kimutatták, hogy az otthonukban dolgozó nők nagyobb kockázatnak vannak kitéve, akár 55% -kal magasabb a kockázat a rák és / vagy krónikus légzőszervi megbetegedések kialakulásában, mint a nem otthon dolgozó nők esetében.

A háztartási tisztítószerek, kozmetikumok és festékek olyan sok mérgező vegyszert tartalmaznak, hogy ez a főbb, nagyvárosi területeken a levegőszennyezés egyik legfontosabb forrását jelenti.

Az USA-ban jelenleg becslések szerint több mint 90 000 kémiai vegyület található, amelyekből a kormányzat kevesebb mint 1% -uk a rákkeltő hatás vizsgálta. Kevesebb, mint 12% -ot teszteltek mindenféle emberi vagy környezeti biztonságra. Ez azt jelenti, hogy fogalmunk sincs arról, hogy a különféle vegyi anyagok kombinációi milyen hatással vannak az egészségünkre és a bolygónk egészségére.

Ezzel szemben a probiotikus tisztítószerek kifejezetten biztonságos, szerves zöld tisztítószerek, amelyek 86% -kal csökkentik otthonában a baktériumokat.

No, de várjunk csak!!

Mindannyian hallottuk a tisztítószerekre vonatkozó hirdetésekben, hogy bizonyos (bár mérgező ) tisztítószerek elpusztítják a baktériumok 99,9% -át, ugye?

Felvetődik a kérdés. Miért nem ez jobb? Ennek az az oka, hogy ezek a tisztítók megölik az összes baktériumot, a jó és a rosszat válogatás nélkül egyaránt.

A probiotikumok alapvetően barátságos baktériumok.

A legtöbb ember azonban csak annyit tud, hogy a baktériumok olyan rossz csírák, amelyeket meg kell ölni, de a valóságban a baktériumok a természet egyensúlyának részét képezik, és feltétlenül szükségesek a jó egészségi állapotunkhoz. Általában a kedvező baktériumokkal harmonikusan együtt élünk, és csak akkor kerekednek felül a káros mikroorganizmusok ha beteggé válunk.

A jó baktériumok és a rossz baktériumok gyakran küzdenek egymás ellen a túlélésért. Ha Probiotikumok használunk tisztításhoz, akkor nagy mennyiségben a barátságos baktériumok kerülnek túlsúlyba és a rossz csírák nem tudnak versenyezni és lényegében elpusztulnak, pontosan a természet szándékai szerint.

Hogyan működik a probiotikum a csírák elpusztítása közben?

A probiotikumok mikroszkopikus szinten tisztítják a baktériumokat, allergiákat és vírusokat a biofilm eltávolításával - a káros baktériumok 90% -ának titkos rejtekhelyén.

A biológiai film olyan, mint egy mikroszkopikus város. Ez szinte minden olyan felületen jelen van, amely nedves és meleg, beleértve a fogainkat is. A betegségellenőrző központ (CDC) úgy véli, hogy a kórházakban előforduló bizonyos fertőzések típusainak 65% -a olyan betegségek (pl. H1N1, MRSA, Staph, E.coli) következménye, amelyek a biológiai filmben élő és elrejtettek.

Itt látható az elektronmikroszkóppal többször megnövekedett biológiai film.

Amikor eltávolítjuk a biofilmet, a kórokozóknak és a vírusoknak nincs helye élni és reprodukálni, ami megakadályozza őket. A biológiai filmen kívül csak nagyon rövid ideig képes túlélni.

A Probiotikumban az a nagyszerű dolog az, hogy a biofilm valójában élelmiszer nekik. Ellentétben a toxikus tisztítószerekkel, a probiotikumok szó szerint elfogyasztják a baktériumokat és vírusokat tartalmazó biológiai filmeket, amelyek beteggé teszik Önt és családját.

Jól ismert, hogy a tisztítás, takarítás idő és munkaigényes. A legtöbb vegyipari termékkel kapcsolatos hátrány, hogy ha egyszer megtisztítják velük a felületet, akkor a használat során szinte azonnal újra szennyezetté válik, ezért a tisztítási folyamat folyamatos, és ebből adódóan a terület tisztításának gyakorisága jelentősen befolyásolja a költségeket.

A Purissimo által használt Genesis Biosciences mikrobiális technológiája növeli a hasznos baktériumok számát egy adott területen a hosszú távú tisztítási hatékonyság érdekében. A hasznos baktériumok egy adott területen történő felhalmozódását –mint korábban említettük- biológiai filmnek nevezik. A mikrobiális termékek folyamatos felhasználása láthatatlan hasznos biofilmet hoz létre az alkalmazás helyén, és még a  tisztítási folyamat befejezése után is a baktériumok további szennyeződést takarítanak el olyan felületeken, mint a szövetek, a padló vagy a beton. Ez tartósan tiszta környezetet eredményez, csökkenti a szagokat és ritkábbá teszi az ismételt tisztítás szükségességét.

A mikrobiális alapú tisztítószerek által nyújtott tisztaság hosszú élettartama és hatékonysága azt jelenti, hogy nem szükségesek a durva, agresszív hatású szerek a tiszta felület eléréséhez. Hosszú távon ez meghosszabbítja a tisztított (és tisztításhoz használt) termék életciklusát.

A tudományos vizsgálatokban kimutatták, hogy a probiotikus termékek drasztikusan csökkentik a káros baktériumok számát különböző biokémiai mechanizmusok által.

Mit tud a probiotikus tisztítószer amit a hagyományos tisztítószer nem?

A hagyományos tisztítószerek csak a nedves felületen dolgoznak, vagyis a tisztítási folyamathoz vízre van szükségük ahhoz, hogy a szennyeződést fel/ki lehessen mosni. A hagyományos tisztítók ezért nem is olyan jól működnek, ha a szennyeződés régi vagy mélyen felszívódik a felületbe. A biológiai tisztítószer azonban tovább fog működni a tisztítás befejezése után, mivel a baktériumok a felületen maradnak és tovább szaporodnak és dolgoznak. A kedvező baktériumok mikroszkopikusak és behatolhatnak a mélyen fekvő szennyeződésbe, és könnyebben eltávolíthatják a szennyeződést okozó anyagokat.

Lehet-e a probiotikus tisztítószereket puha felületeken, pl.: textíliákon is használni?

Igen. A Purissimo által használt probiotikus szerek nagyon jó tisztító- és szagszabályozási eredményeket biztosítanak a puha felületeken. Az anyagnak elég csak nedvesnek lennie ahhoz, hogy a hasznos baktériumok elkezdhessenek dolgozni, ezért nem kell eláztatni a területet.

Mi történik a termékben lévő hasznos baktériumokkal?

A baktériumok a felhordás után a felületen maradnak, és a tisztítás befejezése után is sokáig dolgozni fognak, és a szennyeződéseket lebontják. Csak akkor állnak le, amikor az összes élelmiszer elfogyott, vagyis a terület tiszta.

Hogyan működik a szagszabályozási funkció?

Sok kellemetlen szag akkor keletkezik, amikor a mikroorganizmusok különböző anyagokat bontanak le, amelyekben nitrogén- és/vagy kéntartalmú vegyi anyagok szabadulnak fel. A Purissimo által tisztításhoz használt baktériumok más módon dolgoznak, mivel lebontják az élelmiszert, amit a sejtnövekedéshez használnak, és ezzel több millió "mini tisztítógépet" termelnek, ami eltávolítja a szagforrást, nem elfedik.

Igaz, hogy a Purissimo által alkalmazott technológia és probiotikus szerek megóvják a dolgaimat?

A hagyományos mélytisztítás sok esetben súrolást, kopást, extrém nagynyomású berendezést vagy gőztisztítást igényel. Mindezek a folyamatok kopást okoznak, károsíthatják a felületet, és valójában inkább elősegítik a gyors újraszennyeződést. A Purissimo által alkalmazott szer professzionális baktériumai lebontják a szennyeződéseket, így könnyebb eltávolítani az anyagokat enyhe mechanikai behatással is, ezért kevésbé súrolják a felületet, és a felületek nem károsodik.

Miért olcsóbb végső soron ez az eljárás?

Mivel a hasznos baktériumok folyamatosan dolgoznak, gyakoribb tisztítás nélkül jobb eredmények érhetők el. Amint a baktériumok létrejöttek, a tisztítási gyakoriság csökkenthető, így megtakaríthatjuk a gyakori tisztítással járó munkát.

Mennyire biztonságos ez a módszer?

A Purissimo által felhasznált Evogen Professional termékeiben lévő hasznos baktériumok mindegyike a természetbõl izolált Bacillus fajta, amely a legrégebben ismertek és kockázatmentesek. ("Ebben a termékben a mikroorganizmusok az 1. csoportba tartoznak (azaz nem valószínű, hogy emberi betegséget okoznak) a 2000/54 / EK EU irányelv és a kapcsolódó jogszabályok szerint".) Az Egyesült Államokban ez Safe As Safe (GRAS) fajnak minősül.

 Mit jelent az eco-benign® (ökológiailag jóindulatú)?

Számos tisztítószer esetében a legfontosabb kérdés, hogy mennyire gyorsan és milyen mértékben bomlik le. Európában az összes felületaktív anyagnak legalább 60% -ban 28 napon belül biológiai lebonthatónak kell lennie.  (EU mosószerekre vonatkozó irányelvének (648/2004 rendelet) III. Melléklet)

A probiotikus szerek esetében a nyersanyagok kiválasztásánál sokkal szigorúbb a gyártó cég önszabályozása, amely sokkal nagyobb arányt és rövidebb időtartamot határoz meg.

A tisztító- és higiéniai iparban a "mikrobiális", "biológiai", "bakteriális" és "probiotikus" kifejezéseket általában olyan tisztítószerek leírására használják, amelyek baktériumokat vagy bakteriális enzimeket használnak.

Az igazi mikrobiális termékek baktériumokat tartalmaznak élő vagy spórák formájában, nem pusztán enzimeket. A tisztítószerek enzimjei jól ismertek, és a "Bio" tisztítószerek fogalmának kialakulását és megítélését erősen befolyásolta a mosószer-ipar, ahol a Bio elsősorban az enzimek alkalmazását jelenti baktériumok helyett.

A legtöbb baktérium pozitív hatással van a környezetre és magunkra. Valójában az ökoszisztémák, amelyekben élünk, nagymértékben a jótékony baktériumokra támaszkodnak, az emésztőrendszerünkben és a bőrünkön is baktériumokra támaszkodunk, hogy egészségesek maradjunk. A tisztítószerekben alkalmazott baktériumokat nemcsak a szennyeződés lebomlásának pozitív hatására választották ki, hanem a környezetre gyakorolt ​​kedvező hatás szempontjából. 

A bejegyzés trackback címe:

https://purissimo-karpittisztitas.blog.hu/api/trackback/id/tr9413327453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.